diumenge, 8 de setembre del 2019

Nits de Clàssics, una temporada excepcional

El Trio Pedrell actuarà el dia 20 de febrer i oferirà obres de Gerhard i Granados. 


AMV / Valls
La catorzena temporada de Nits de Clàssics tindrà caràcter excepcional i oferirà 30 concerts. S’inaugurarà al Teatre Principal de Valls el proper dia 18 de setembre amb l’estrena de la Sonata per a violoncel i piano “Cerdanyenca”, del jove compositor Marc Migó (Barcelona, 1993) interpretada per Marc Prihodko (violoncel) i Aleksandra Kasman (piano), i es clausurarà el 31 de gener del 2021 en el marc de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls amb el concert extraordinari per a orquestra, cors i solistes que tindrà com a eix central la cantata L’alta naixença del Rei en Jaume, de Robert Gerhard (amb text de Josep Carner), i la Novena simfonia de Beethoven.

Amb el títol genèric Nits de Clàssics: Memorial Beethoven, Gerhard, Carner, l’Associació Amics de la Música de Valls i en un projecte conjunt amb l’Associació Musical Eduard Toldrà i l’Institut d’Estudis Vallencs, dedica una atenció especial a l’obra de tres personatges cabdals de la cultura universal: Ludwing v. Beethoven (250è aniversari del seu naixement), Robert Gerhard (50è aniversari de la seva mort), i Josep Carner (50è aniversari de la seva mort). La coincidència de tres aniversaris d’aquesta categoria és irrepetible.


Com apuntava el director d’orquestra Edmon Colomer, que apadrina la temporada de Nits de Clàssics, “el que es fa a Valls no té precedents; es fa música d’un alt nivell que no es fa en cap altra ciutat”, sentenciava. Colomer serà, precisament, qui dirigirà el concert extraordinari del 31 de gener del 2021.

El ventall de propostes és ampli i variat, fruit de l’afany de nodrir la temporada amb concert múltiples de solistes rellevants. Aquest és el cas de Guillem Gracia Soler, brillant Primer Premi de la darrera edició de l’Intercentros Melómano i que ja està considerat tota una promesa en el món de la música clàssica, o els pianistes Silvia Mkrtchian (Primer Premi del 48è Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya 2018) i Bernat Català.

El duo Becerra-Serra actuaran el 26 de setembre
La programació ofereix monogràfics de trios i sonates per a violí i piano de Beethoven a càrrec d’Elina Sitnikava (violí), Marta Mulero (violoncel) i Medir Bonachi (piano), i el duo format per Lana Trotovsek (violí) i Maria Canyigueral (piano), a més de concerts de cambra amb l’Artem Trio, el Duo Becerra-Serra (guitarra i flauta travessera) i el Trio Pedrell. Això sense oblidar suggestives  combinacions d’arpa (Esther Pinyol) i veu (Anabel Real) que ens aproparan a la mélodie francesa i el Lied alemany. Nits de Clàssics també oferirà als espectadors la possibilitat de veure en directe un dels violinistes que la crítica ja situa dalt de tot. Es tracta de Lana Trotovsek, una concertista que ha actuat amb les millors orquestres del món i que a Valls oferirà l’espectacle Kreutzer en una referència explícita a la sonata de Beethoven que porta aquest nom.

La lírica també hi té el seu espai amb un concert: Rossiniana, amb Serena Sáenz, soprano de la Staatsoper Unter den Linden de Berlín, el baríton Carlos Pachón (que es troba en un dels moments de gran progressió a nivell internacional) i la pianista Anna Crexells. Aquest apartat es completarà amb el concert Romanzas rusas protagonitzat pel Duo Pintó-Bronevetzky, i la participació del Duo Ensemble O Vos Omnes que oferirà un repertori de música originària de l’època dels Medici. És especialment rellevant el recital a càrrec del tenor David Alegret que amb música de compositors eminentment espanyols interpretarà textos que pertanyen a la creativitat del poeta Josep Carner.

A la programació musical s’hi afegeixen espectacles de jazz com ara el dels Drop Collective (una proposta del Conservatori Superior de Música del Liceu), i una versió inèdita de new flamenc, ideada pels Barcelona Clarinets Players & Pere Martínez i que no deixarà ningú indiferent.

Obra inèdita de Robert Gerhard

Paral·lelament, l’Institut d’Estudis Vallencs serà el marc de les diferents sessions monogràfiques entre les quals hi ha la dedicada a La pesta, obra literària d’Albert Camus i en la qual es va inspirar Robert Gerhard (Valls, 1896-Cambridge, 1970) per compondre una de les partitures més dramàtiques dins de la seva trajectòria.
Però un dels actes més esperats és l’estrena el 25 de setembre d’una obra inèdita de Robert Gerhard que es conserva a l’Institut d’Estudis Vallencs, la Sonatine à Carlos que el compositor nascut a Valls va dedicar al seu germà exiliat a Mèxic.

El Centre de Lectura, escenari de concerts

D’altra banda, el Centre de Lectura de Valls col·labora en aquesta extensa programació de Nits de Clàssics amb diferents concerts entre els quals destaquen el del dia 16 de novembre, Eclèctica, l’espectacle que posarà damunt de l’escenari el guitarrista Javier Lucio, segon premi del Concurso Juventudes Musicales  de España, o el del 5 de desembre amb Solobas Sing, el duet format per Gemma Abrié (veu i contrabaix) i Josep Travé (guitarra). A més, el 20 de desembre, es farà la projecció d’Ariel, el ballet de Robert Gerhard que va ser estrenat mundialment durant les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 2011 a Valls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada