divendres, 13 de setembre del 2019

"Cerdanyenca", la sonata per a violoncel i piano de Marc Migó



AMV / Valls
“La Sonata per a violoncel i piano, Cerdanyenca és una obra eclèctica, complexa i que denota la facilitat creativa que posseeix Migó per elaborar motius melòdics sempre revestits amb unes harmonies punyents, de diàlegs instrumentals constants que flueixen en el decurs de quatre moviments perfectament estructurats a nivell formal.
L’obra escrita per Marc Migó –format a l’ESMUC i actualment becat a la Juilliard School– va sorgir, com explica el propi autor, després de rebre un encàrrec del violoncel·lista Philip Shegog de la Juilliard School. Obra extensa i inspirada en uns paratges de la Cerdanya que l’autor coneix abastament, el primer moviment en forma sonata beu d’unes melodies plenament arrelades amb la nostra tradició musical per passar a un segon passatge delicadíssim amb ressons impressionistes que parla de la llegenda de la dona d’aigua. Un intermezzo reflexiu i una complexa cadenza per a violoncel sol ens obren les portes a un eclèctic quart moviment en forma de rondó, definit pel compositor com una excursió que explora nous territoris musicals.
L’obra exposa els dos intèrprets a un complex joc de dinàmiques, subtilitats i exigències tècniques que van evidenciar el detallisme en el treball i el compromís de dos joves artistes amb el repertori del segle XXI. Si en les obres de Schumann i Strauss, tant Prihodko com Kasman van traslladar tot el sentit romàntic que brolla en unes obres seductores pel seu lirisme apassionat, per a una poètica que permet extreure una varietat ingent de matisos per crear uns frasejos d’una intensitat i potent càrrega emocional, en la Sonata de Migó la precisió per passar per un ampli ventall de diferents atmosferes, de caràcters, de diàlegs plens de virtuosisme i contrastos rítmics, eren mostra de l’alt bagatge virtuosístic dels intèrprets i del compromís per extreure els matisos més subtils demanats en la composició.”    Lluís Trullén. Revista Musical Catalana


Les dades

Dia: 18 de setembre
Hora: 20.30 h
Lloc: Teatre Principal de Valls

Programa

Richard Strauss                 Sonata per a violoncel i piano  Op. 6                          
             Allegro con brio
             Andante ma non troppo
             Finale: Allegro Vivo

Robert Schumann             Tres romances Op 94  per a violoncel i piano              

Eugène Ysaÿe                   Sonata per a violoncel sol  Op 28
                                 
Marc Migó                         Sonata per a violoncel i piano “Cerdanyenca”               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada