dimecres, 25 de setembre del 2019

La premsa especialitzada es fa ressò de la temporada dedicada a Robert Gerhard

Una instantània de l'acte que va tenir lloc al pati de Sant Roc, dimarts passat,
organitzat per l'Institut d'estudis Vallencs. Foto: JOAN GASULL
AMV / Valls
Des que ha començat la nova temporada de Nits de Clàssics els mitjans de comunicació, sobretot la premsa especialitzada, s'han fet ressò de l'efemèride tan important que es viu a Valls on va néixer el compositor Robert Gerhard el 25 de setembre de 1896. 
La programació està dedicada com ja hem comentat en els articles anteriors a Beethoven, dels qual es commemora el 250è aniversari del seu naixement i també a Robert Gerhard que el mes de gener del 2020 farà 50 anys que va morir a Cambridge. L'altre protagonista de la temporada és Josep Carner, literat del qual es recorden els 50 anys de la seva mort.
Una de les publicacions que ha dedicat diferents espais a la programació ha estat la revista Melómano, però també la Revista Musical Catalana que ha elaborat un article de l'acte que es va dur a terme a l'Institut d'Estudis Vallencs (una de les entitats que coprodueix la cartellera) el dimarts, dia 24 de setembre.
Us en reproduïm el contingut.

Revista Musical Catalana 

L’Institut d’Estudis Vallencs va acollir aquest dimarts l’acte de presentació de la temporada de concerts que commemorarà, a la seva ciutat natal, el compositor Robert Gerhard en el cinquentenari de la seva mort, al costat d’altres figures que també estan d’aniversari com Beethoven, Toldrà i Carner.
La contundent coincidència d’aquestes efemèrides ha dut l’Associació Amics de la Música de Valls, l’Associació Musical Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú i l’Institut d’Estudis Vallencs a coproduir un cicle d’una vintena de concerts i activitats que s’estenen més enllà d’una temporada i que culminaran el gener de 2021, coincidint amb la celebració de les Festes Decennals de la Candela de la capital de l’Alt Camp.
Així, una tertúlia amb autoritats, representants d’aquestes entitats i especialistes en la matèria com Edmon Colomer, Oriol Pérez i Treviño, Gabrielle Deakin, Carles Duarte i Carlos Duque va donar el tret de sortida a audicions destacades de Gerhard com l’estrena de la Sonatine à Carlos, l’endemà dia 25 –data de naixement del compositor-, el concert titulat “Secrets del so i el silenci” que tindrà lloc el 31 d’octubre a càrrec de solistes de la Camerata Eduard Toldrà sota la batuta de Marcel Ortega, el Concert per a clavecí amb Dani Espasa i la mateixa orquestra –el 19 de març- o l’audició comentada de la cantata “La Pesta” per part del mateix Edmon Colomer que la va dirigir fa més de vint anys, entre d’altres.
De la seva banda, Josep Carner serà recordat sobretot en els programes de concert dels dies 30 de gener i 19 de novembre de 2020, amb un recital del tenor David Alegret i Rubén Fernández Aguirre al piano en què s’interpretarà el cicle de tres cançons Verger de les galanies de Gerhard sobre textos de Carner.
Alguns d’aquests concerts estaran precedits, els dies anteriors, per conferències o xerrades preparatòries a cura d’Oriol Pérez Treviño i Carles Duarte, sota el nom d’Aula Gerhard.
Ja a començaments de la temporada 2020-21, s’ha programat la interpretació d’una de les sardanes i de la suite del ballet Pandora -5 de novembre de 2020- i el concert que tancarà el cicle –a finals de gener de 2021-, amb la interpretació de la cantata L’alta naixença del rei en Jaume de Gerhard i la Novena Simfonia de Beethoven.
D’aquesta manera, tres entitats han sumat esforços per treballar conjuntament tant en la divulgació de la música universal com en la projecció del patrimoni musical català i, de manera molt especial, la figura de Robert Gerhard.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada