dimarts, 8 de novembre del 2016

"Ens passem la vida sencera en contacte amb el banús"

Els Evenos String Quartet van debutar l'any 2014 a Grècia i des d'aleshores el seu èxit ha experimentat un ascens imparable

Ivan Knezevic (violí), Ioanis Petrakis (violí), Odysseas Lavaris (viola) i Mathieu Jocqué (violoncel) formen el quartet de corda Evenos, una forma arrelada a Alemanya que en qüestió de dos anys ha experimentat un ascens imparable amb reconeixements i premis que avalen la seva trajectòria.
El cicle Nits de Clàssics que organitzen els Amics de la Música de Valls, té com a convidats de la propera cita musical al Teatre Principal (10 de novembre a 2/4 de 9 el vespre) aquests quatre concertistes de talent majúscul.

Tenint en compte que el seu debut és relativament recent (2014), com expliquen aquest èxit ràpid i creixent?
“És cert que no fa gaire temps que toquem junts, però de seguida que vam començar ens vam posar a treballar molt intensament invertint totes les nostres energies en el desenvolupament del quartet. Tot això, juntament amb l’enorme suport que hem rebut del nostre mentor i professor, Andreas Reiner; amb la col·laboració d’institucions com Villa Musica, i els dos premis tan importants que hem guanyat, ens ha ajudat a ser al lloc on som actualment”.

Què significa en la seva carrera artística el primer premi Paper de Música que van assolir l’any 2015 i el Köhler Osbar el 2016?
“Dins el món de la música clàssica guanyar un premi de rellevància obres moltes portes i et proporciona moltes oportunitats per poder créixer i desenvolupar-te professionalment. Pel que fa al premi Paper de Música de Capellades ens ha donat la possibilitat de fer molts concerts a tota Catalunya, conèixer altres músics i ens ha ajudat a guanyar molta més experiència en les actuacions en directe”.

El seu nom, Evenos, és una paraula grega que significa banús, el tipus de fusta amb què es construeix el diapasó dels instruments de corda. Per què han escollit aquest nom?
“Per a nosaltres, els músics de corda, és un element molt important. Ens passem quasi la vida sencera en contacte amb aquest material. No tan sols el diapasó del violí està fet d’aquesta fusta, també el cordal, que és la part baixa del violí. Totes dues mans estan en contacte amb la fusta de banús durant tota l’estona que toquem. Per aquesta raó vam triar el nom d’Evenos, perquè el banús ens acompanya tots els dies de la nostra vida.”

Sabem que s’han format a Alemanya i que és el lloc on continuen la seva especialització musical. Per què aquest país i no un altre?
“Per als concertistes de música clàssica, Alemanya és un país ple d’oportunitats per poder desplegar totes les habilitats i capacitats, però també és un indret que et permet desenvolupar la personalitat com a músic. Hi ha tres aspectes que contribueixen a què això sigui possible: hi ha moltes universitats amb un alt nivell facultatiu, el contacte amb músics d’arreu del món amb molt de talent és assequible i també tenim a l'abast una gran quantitat d’oportunitats de tocar en directe”.

Quan de temps fa que viuen a  Alemanya?
“Varia molt en funció de cada membre del grup. El segon violí viu a Alemanya des de fa 13 anys i el nostre violoncel·lista en fa quatre que hi és”.

I abans on vivien?
“Cadascú al seu país d’origen. A Grècia, Sèrbia i Bèlgica”.

Què els porta a tocar en concert a Valls?
“El concert de Valls forma part del premi Paper de Música que vam guanyar a Capellades i durant aquestes dies també estarem de gira per Matadepera. La nostra gira tan especial per Catalunya va començar l’abril d’aquest any i finalitza precisament amb aquests dos concerts. Estem molt interessats a participar en moltes altres experiències com aquesta”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada