dilluns, 31 d’octubre del 2016

Amos del “swing”

Susana Sheiman al final del concert que va protagonitzar al Teatre Principal de Valls el dia 28 d'octubre amb els Ignasi Terraza Trio. Foto: JOAN GASULL

Segon concert de la temporada i segon ple al Teatre Principal de Valls. Un començament esplèndid per a una programació que encara ha d’oferir moltes sorpreses gratificants als espectadors.

Almenys així s’ho han proposat els Amics de la Música de Valls amb un cicle –Nits de Clàssics-, que incrementa, dia a dia, els seguidors d’arreu de les comarques tarragonines.

Susana Sheiman tornava al Teatre Principal per segon cop en menys d’un any, tot un indicador del bon regust que la cantant va deixar en la seva estrena el mes de gener passat als Teatres de Valls. Ara ho feia acompanyada pels  Ignasi Terraza Trio, que també havien actuat a la capital de l’Alt Camp en una altra ocasió emportant-se un bon record del seu pas pel petit coliseu.

Ignasi Terraza, acompanyat pel contrabaix Horacio Fumero i pel bateria del Priorat Esteve Pi, va ser rebut amb llargues ovacions pel públic.

En el recital, d’un nivell qualitatiu molt alt, es va desplegar un repertori de jazz tradicional i jazz modern, passant pel blues i pel soul, i també amb incursions en la bossa nova.
El pianista va  impressionar l’audiència pel seu estàndard jazzístic d’or massís. Movent-se amb una sensibilitat exquisida  i amb la màxima exigència creativa.
El so brillant, ple de força i imaginació d'Horacio Fumero i Esteve Pi es van combinar perfectament amb el virtuosisme líric de Terraza en un diàleg on el swing està sempre present.
Susana Sheiman saludant el públic amb els Ignasi Terraza Trio al Teatre Principal de Valls.
Foto: JOAN GASULL

Terraza ha demostrat, una vegada més, que és un dels pianistes amb més swing, ens atreviríem a dir que no només d'Espanya sinó d'Europa. Seguint la fórmula, barregen temes originals i d’altres de més coneguts que tenen un tractament personal i una paleta de colors musicals molt variada.

Els Ignasi Terraza Trio van introduir a l’escenari la cantant Susana Sheiman, de veu radiant i expansiva.

Sheiman va brillar especialment en un bonic tema original del pianista titulat Emotional dance, o amb la captivadora interpretació a duo amb el contrabaixista Horacio Fumero en In my solitude.

La de Susana Sheiman és una veu versàtil, àgil i poderosa. La calidesa del seu timbre de veu, la varietat de matisos, el seu ampli registre, la força de la seva posada en escena i la profunda expressivitat de les seves interpretacions converteixen els concerts de Susana Sheiman en moments tan emocionants com únics. I aquest ha estat, sens dubte,  un poderós espectacle de swing i soul a través d’una veu incomparable.
Si d’alguna cosa poden presumir amb orgull Susana Sheiman i Ignasi Terraza, és de portar el do del swing a les seves venes. Un swing robust i vetust, atractiu, fresc i deliciós, que converteix qualsevol clàssic del jazz -o tota peça d’autoria pròpia- en una autèntica obra d’orfebreria jazzística.

Excepte per Emotional dance, un impagable tema compost pels Sheiman & Terraza, la resta de repertori bascula entre estàndards de jazz molt obvis i que funcionen gairebé com a declaració d’intencions. En aquesta definició s’hi poden incloure It do not mean a thing, així com el rescat de cançons una mica oblidades de llegendes de l'American Songbook com ara Never let me go, Do not ever leave.

Susana Sheiman va interpretar amb precisió i convicció i Ignasi Terraza es va mostrar magistral al llarg dels dotze temes del repertori, però cal no oblidar el treball dels seus acompanyants. Horacio Fumero i Esteve  Pi es van exhibir davant dels espectadors com una perfecta maquinària rítmica per acompanyar els líders.
Sheiman va clausurar la sessió entonant It do not mean a thing, tota una Ellingtoniana declaració de principis a favor del swing.

Amb tots aquests elements, el concert va satisfer tant els paladars jazzístics més ortodoxos com un públic d’ampli espectre i molt interessat per la bona música.

A la sortida del concert Susana Sheiman es mostrava “feliç” de poder actuar en un espai com el Teatre Principal de Valls. “L’espai en si m’agrada molt i actuar aquí per a mi és un plaer, per aquest motiu quan surto a escena ja quasi tota la feina està feta”, declarava la Sheiman.

La connexió exhibida a l’escenari entre la Sheiman i els Ignasi Terraza Trio no és casual. La cantant  i el trio jazzístic es coneixen de fa temps. De fet, la cantant va enregistrar amb ells el seu primer disc com a solista: Swing Appeal (2011). L’àlbum, que va ser presentat a París i ha rodat per tota Espanya. Però encara no havia sonat en directe a les comarques tarragonines aquest disc que inclou compositors de sempre, però amb temes no gaire coneguts.

Susana Sheiman i Ignasi Terraza seguiran mostrant la seva perfecta sincronia en els propers dies i en dues setmanes es plantaran al Cafè de La Pedrera per oferir un recital en format de duet.

El concert de Susana Sheiman als Teatres de Valls arriba en un moment a l’alça per a la cantant. Acaba de publicar un disc nou dedicat a Frank Sinatra amb la Big Band de Tarragona i ha finalitzat un altre àlbum A day in Barcelona amb Duccio  Bertini. 
De la mateixa manera Ignasi Terraza acaba d’enllestir Tête-à-Tête, un duet de dos pianos amb el pianista holandès Bert van den Brink, i en un termini de tres mesos presentarà un nou treball acompanyat d’un saxofonista.


.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada