diumenge, 17 de gener del 2016

Aëris Trio, amb el color sonor de l’aire

Els tres components d'Aëris Trio després de la interpretació d'una de les obres. Foto: JOAN GASULL
En el marc del cicle Nits de Clàssics que organitzen els Amics de la Música de Valls, el públic va tenir l'oportunitat de veure fa pocs dies en directe i al Teatre Principal, la magnífica formació Aëris Trio, un grup de vent -fusta de gran projecció a nivell internacional i que, malgrat la seva joventut, ja són un referent en el panorama europeu.
Un concert molt indicat per a melòmans i que va permetre escoltar a Juan Carlos Rivas (oboè), Carlos Tarancón (fagot) i Yolanda Fernández (clarinet). 
De forma individual i com a conjunt de cambra han rebut premis nacionals i internacionals, entre els quals destaquen el Concurs Internacional de Música de Cambra Ciutat de Manresa, el Concurs Internacional de Música de Cambra de Donostia o els suïssos Kiefer-Hablitzel Studienpreise i Orpheus Competition
 Els de l'ensemble Aeris Trio van tenir en compte que el trio de vent-fusta (oboè, fagot i clarient)està sent molt poc explorada dins la música de cambra dels nostres temps. 
Això els va donar la motivació d’arribar a aprofundir completament en el seu repertori ja editat, des del més antic -pràcticament inèdit, del període barroc tardà i classicisme; passant pel més conegut del període neoclàssic, i avançant fins a finals del S.XX.
Precisament el repertori que van presentar al Teatre Principal, Mozart im Spiegel (Mozart davant del mirall), reflecteix aquests eixos essencials.
 El programa confronta una obra de Mozart amb una altra de contemporània. 
Així el públic va poder escoltar el Divertimento núm. 3 (Wolfgang Amadeus Mozart), molt ben interpretada amb un sentit del fraseig, una unanimitat de concepte i un equilibri dinàmic de molt alt nivell.
Els Aëris Trio van continuar amb el Trio per a oboè, clarinet i fagot W 182 un seguiment encara més difícil. 
La segona part de l'audició va començar com la primera, amb el Divertimento núm. 1 (Wolfgang Amadeus Mozart), fent una interpretació rellevant, seguit per la Sonatina per a oboè, clarinet i fagot (Sándor Veress), amb referències a la música hongaresa, amb un diàleg, tècnicament prou dificultós entre els tres instruments.
En resposta als aplaudiments, el grup va oferir una magnífica versió de Tango, d'Albeniz.
Un concert, de petit format, ben apreciat pels melòmans per la versatilitat dels instruments que conformen aquest grup, dels seus timbres i matisos, que configuren una sonoritat única, sempre banyada pel color sonor propi dels instruments de llengüeta, avivada per l'Aire, símbol i nom de l’agrupació.
Els més entesos en la matèria van poder comprobar perquè els tres components d'Aëris Trio han format part de grans orquestres professionals nacionals i internacionals, entre les quals destaquen la Sinfonieorchester Basel, Komische Oper Berlin, Sinfonieorchester Bern, Kammerorchester Basel, Tonhalle Orchester Zürich, Gstaad Festival Orchestra, Spira Mirabilis, Orquesta de RTVE, Orquesta de la Comunidad de Madrid, Orquesta Sinfónica de Valencia, Orquesta Sinfónica de Euskadi i Orquesta Ciudad de Granada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada