diumenge, 21 de març del 2010

1- Concert Camerata XXI

Camerata XXI estrena producció aquest dimecres (20.45 h) al Centre Cultural de Valls. L'espectacle, que també arribarà dijous (21.00 h) al teatre Fortuny de Reus, i divendres (20.00 h) al Palau Firal i de Congressos, té com a solista convidat el trompa de reconegut prestigi internacional David Fernández, que interpretarà el Concert per a trompa i orquestra número 1 en Mi bemoll menor, opus 11, que Richard Strauss va compondre quan només tenia 18 anys.
Praga, el nou espectacle de l'orquestra Camerata XXI, pren el nom de la Simfonia número 38, estrenada fa dos-cents vint-i-dos anys i que Wolfgang Amadeus Mozart va escriure en agraïment a la ciutat. Dimecres, aquesta obra la dirigirà al Centre Cultural de Valls l'alemany Tobias Gossmann, director de la Camerata XXI, que assegura que es troba «extraordinàriament» a la capital de l'Alt Camp, on l'orquestra, els Amics de la Música (organitzadors del concert) i el públic han aconseguit «un excel·lent punt de sincronia». Tobias Gossmann calibra la dificultat del concert en un punt molt semblant al d'anteriors concerts: «Sempre són obres de primer nivell les que fem i molt conegudes pels espectadors.» El que hi afegeix més complexitat, segons explica Gossmann, és la intervenció de solistes: «Cada concertista és un personatge diferent i la meva feina és saber mostrar el punt en comú entre la interpretació del solista i l'orquestra.»
Com ja és habitual en els concerts de la Camerata XXI, el programa arrencarà amb l'obertura d'una òpera coneguda. Aquesta vegada es tracta de Tancredi, de Rossini, basada en el llibre homònim de Voltaire, que explica els amors entre la jove Amenaide i el noble Tancredi en plena guerra contra els sarraïns quan tothom per error creu que la jove estima el malvat musulmà Solamir. Aquesta obertura ha tingut sempre una molt bona acceptació i, malgrat que és el preludi d'un llibret més aviat seriós, la introducció és alegre i festiva. Tancredi va ser estrenada el 1813 a La Fenice i pels entesos va ser la primera òpera important de les quaranta que Rossini va arribar a escriure.

Trompa de primer nivell


Com en cada concert ha estat Tobias Gossmann qui ha donat el vistiplau a la invitació del solista, un trompa –David Fernández– que en aquest cas és de l'Estat espanyol i que pel director de l'orquestra Camerata XXI és de «solvència contrastada i prestigi internacional». Gossmann, que en d'altres ocasions havia convidat solistes de l'est d'Europa, on la tradició musical és molt més arrelada, destaca el treball de gran èxit d'aquest solista a Alemanya i assegura que quan selecciona un solista no té en compte el país de procedència sinó «la qualitat musical i el reconeixement internacional». Fernández ha estat solista de la Filharmònica de Berlín, l'Staatskapelle de Dresden, l'Orquestra de la Ràdio d'Oslo i la Simfònica de la BBC de Londres.
Noticia publicada a: El Punt 16/03/2010 Anna Estallo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada