dimecres, 27 de març del 2019

Cantates germàniques al Principal



ANNA ESTALLO/ Barcelona

Nits de Clàssics es disposa a viure una nova vetllada de luxe.

Acabat d’estrenar a l’església Sant Felip Neri de Barcelona, el diumenge passat, l’espectacle Cantates germàniques de l’Orquestra Barroca Catalana arriba aquest dijous, dia 28 de març (2/4 de 9 del vespre) al Teatre Principal de Valls.

Es tracta d’una nova proposta del seu director artístic Santi Aubert, violinista, gestor, coordinador i inspirador de tots els nous i singulars projectes en què es veu immersa aquesta formació que, per cert, ja va ser a Valls el febrer del 2017 assolint un èxit aclaparador entre els espectadors.

Ara, la seva aposta és per a tres grans compositors alemanys –Bach, Telemann i Händel- d’aquí ve el títol de l’espectacle. “He confeccionat el programa pensant en música que ens pogués agradar molt, així és que em vaig posar a buscar música que tingués un atractiu per mi i després li vaig acabar donant forma per trobar un sentit a tot el contingut; en aquest cas ha anat bé perquè tota la música és alemanya”, explica Santi Aubert.

El concert s’obrirà amb una obra per a traverso i flauta de bec de Telemann, “el compositor que amb més de tres mil obres ha estat el més prolífic de la història”, apunta Aubert, una partitura especial i poc freqüent en la combinació d’aquests instruments, i una ocasió pensada per al lluïment d’una orquestra que en aquesta ocasió ve conduïda per la txeca Helena Zemanová i que té entre els seus solistes Marina Durany (flauta travessera) i l’iranià Tiam Goudarzi (flauta de bec), també prou conegut per al públic del Teatre Principal.

A la part vocal hi trobem la veterana i sempre ben qualificada per la crítica Marta Matheu (soprano), i el jove baríton Josep-Ramon Olivé que es troba en una fase ascendent de la seva carrera artística. Tot just acaba d’entrar en la trentena i ja acapara tota l’atenció en una gira de concerts de Lead i piano per tot Europa que ha aturat durant uns dies per poder ser a Barcelona i Valls. Abans d'ahir recollia el premi com a cantant revelació de la temporada 17/18 que li han atorgat Els Amics del Liceu.

A ella, la sentirem a Clori, mia bella clori HWV92, de Bach, una cantata profana de 1707, composta a Roma i “plena de contrastos”, com assenyala el director artístic. I a tots dos junts, en dues peces més: l’ària Dich hab Ich je und je Geliebet, de la Cantata BWV49, de Bach, i  Durchlaucht’ster Leopold, BWV 173a, una cantata del 1723 escrita a Cöthen (Alemanya).

A ell, l’escoltarem a Der amb Ölberg zagende Jesus, una cantata per a baríton i orquestra de Telemann que no deixarà ningú indiferent. “Es de temàtica religiosa i en alguns moments esdevé angoixant, però al cap i a la fi és preciosa”, assegura Santi Aubert, líder i artífex de l’Orquestra Barroca Catalana des del 1993,a la qual podeu seguir a facebook i a twitter en el perfil @obarroca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada