dimarts, 24 d’octubre del 2017

"París té el privilegi de ser el centre neuràlgic del saxofon"

Quartuor Morphing és una de les formacions a l'alça integrada per joves valors de la música. Foto: www.morphingquartet.com
ANNA ESTALLO / Valls
Poques vegades es pot comptar amb el privilegi de tenir figures tan destacades com els Quatuor Morphing. Ho són pel seu talent, per la peculiaritat de l’espectacle que ofereixen, però també perquè provenen de l’escola més genuïna del saxofon que hi ha arreu del món.

Com i quan es van conèixer i van decidir crear Quatuor Morphing? 

“Tots nosaltres ens vam coincidir durant diferents estades d’estiu quan teníem entre 15 i 16 anys. Més endavant, ens vam retrobar al Conservatori Superior de París i aleshores vam decidir començar-nos a preparar pel Concurs de Música de Cambra d’Osaka, el maig del 2011 on, per cert, vam guanyar el certamen. L’aventura ja havia començat.”

Continuen al grup tots els membres del primer dia?

“En tot aquest temps només hem canviat un dels membres del grup. Això va ser l’any 2012; des d’aleshores la formació es manté estable”.

Tots els integrants de Quatuor Morphing estan establerts a França. És aquest el millor país per dedicar-se al saxo?

“Sí, tots nosaltres vivim a París. França i, especialment París, tenen el privilegi de ser el centre neuràlgic del saxo ja que és aquí on va néixer aquest instrument de la mà d’Adolphe Sax que el va inventar, i de Marcel Mule que va oferir la primera classe de saxofon al Conservatori de París”.

 Què caracteritza l’Escola Francesa i que la distingeix de les altres escoles?

“Aquesta escola, que té el privilegi de ser la primera a la història d’haver existit, es desmarca de la resta per la seva subtilesa en la manera de tocar”.

Vostès han rebut nombrosos guardons. Quin ha estat el més important?

“El més rellevant de tot és que hem quedat primers en una gran diversitat de concursos internacionals. Aquí n’hi dono alguns exemples: al Concurs de Música de Cambra d’Osaka, al Concurs Internacional d’Illzach, per unanimitat al màster de Música de Cambra del Conservatori de París i als concursos organitzats per les fundacions Banque Populaire i Cziffra”.

En la seva carta de presentació parlen de la Sonoritat Morphing. Ens poden explicar en què consisteix?

“El Morphing és un procediment informàtic pensat per a crear un suport únic a partir de dues imatges. La idea de la sonoritat Morphing és, doncs, barrejar el so dels quatre saxofons per tal de conformar-ne un de sol. Això, és alhora, el mateix principi amb què es conforma la música de cambra”.

Ravel, Mendelssohn, Granados, Escaich i Piazzola. Quin és l’objectiu del concert que han preparat per a l’audiència del Teatre Principal de Valls?

Un dels principals objectius és mostrar les múltiples facetes del quartet de saxos. El saxofon és un instrument increïblement ric i amb una possibilitat molt àmplia –gràcies a la seva paleta de sons- de passar de l’estil clàssic al jazz.
Desitgem promocionar aquesta riquesa i, això ho fem deixant al descobert l’atmosfera que caracteritza Quatuor Morphing”.

En el repertori del concert han inclòs un apartat que titulen Història del tango (Piazzola). Què hi amaguen?

“En el programa que interpretarem a Valls, tocarem un tango de Piazzola, però això és una sorpresa que tenim reservada pel bis, així, doncs, la discreció és obligada”.

El seu concert al Teatre Principal forma part d’una ruta per l’Estat espanyol.

“Així és. Hi tenim programats un total de vuit concerts que són organitzats per l’entitat Paper de Música. De moment ja hem estat al Bruc, Ripoll, Barcelona, Albacete i Lleida. Després de Valls marxem cap a Matadepera i acabarem a Capellades el 28 d’octubre.

I amb tanta activitat com tenen el tema del seu primer disc?

 “Tot just acabem de llençar al mercat el nostre primer àlbum titulat Ravel-Mendelssohn que inclou el quartet de Ravel per a quartet de corda i el quartet de corda Opus 81 de Mendelssohn amb el segell discogràfic Klarthe. Aquest primer disc està disponible on line o bé també es pot comprar un cop acabats cadascun dels nostres concerts.

Quins són els seus projectes més immediats?

“Ara estem immersos en la promoció del nostre primer àlbum i també estem treballant en un altre disc dedicat a les cançons populars”.

Ens obsequiaran amb el famós Libertango de Piazzola?

“La sorpresa arribarà al bis del concert. Siguem discrets...”


 Si voleu saber-ne més dels Quatuor Morphing us deixem l'enllaç que us portarà a la seva pàgina web i un link per accedir al seu primer àlbum discogràfic.

Recordeu que aquest dijous, dia 26 doctubre (20.30 h) els tenim al Teatre Principal de Valls. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada