divendres, 21 d’abril del 2017

Joves promeses del moment

Els gunaydors de la II edició del Concurs Internacional de Flauta de Catalunya. Foto. AFCAT

Pau Coso, Maria Tolosana, Josep Rovira, Maria Rubio i Júlia Vizcaíno ja figuren entre els millors flautistes del país. Els avala el fet de ser els guanyadors del II Concurs Internacional de Flauta de Catalunya, una proposta de l’Associació de Flautistes que té com a prioritat donar un impuls als joves autors que encara no han complert 18 anys.

“Tots els aspirants a guanyar el certamen han de ser estudiants de flauta de gde flauta ja que és una iniciativa pensada per a aquest nivell d’alumnes. Som conscients de la realitat del país i creiem que els joves instrumentistes necessiten oportunitats com aquesta”, explica Júlia Santos, secretària de l’Associació de Flautistes de Catalunya (AFCAT), una entitat sense ànim de lucre guiada per tres joves professors de flauta que tots just han fet els 30.

El concurs, tot i que està obert a participants de qualsevol país, té repercussió especialment a Catalunya, però també arreu de l’Estat espanyol. De fet, dos dels guanyadors provenen de València i l’Aragó i la resta tenen representen de forma equitativa la geografia catalana.

“Fora, a l’estranger, no hem fet molta promoció del concurs ja que la principal prioritat és dinamitzar la flauta a Catalunya”, puntualitza Júlia Santos.

Per a aquesta professora, que imparteix classes de flauta als Conservatoris del Liceu i de Terrassa, un dels principals objectius del concurs “és motivar l’alumne”. També es promou la competitivitat “però d’una manera saludable, per tal que estudiï”.

El concurs de flauta i també altres activitats que organitzat l’AFCAT com ara les masterclass o les jornades pedagògiques són, sens dubte, una de les primeres incursions que els alumnes de grau mig fan amb el networking, la possibilitat d’establir nous contactes, conèixer professors i crear nous enllaços.

Els premis, a més de les actuacions en concert amb què són recompensats, inclouen descomptes substancials que poden arribar fins als 1000 euros en la compra d’un nou instrument gràcies al patrocini de Sanganxa Music Store i de Euromúsica Farsán. “Això és un bon al·licient per als joves estudiants ja que es troben una etapa del seu procés acadèmic i musical en què al passar al grau superior han de comprar un nou instrument”, afegeix Júlia Santos.

Els impulsors del concurs s’han proposat assignar a una ciutat diferent cada any la final d’aquesta competició. Així, de Santa Coloma de Gramenet, on es va estrenar el concurs,  s’ha fet el salt fins a Lleida en aquesta segona edició, on el 27 de novembre va tenir lloc la gran final.

Un jurat, integrat per experts professionals dins l’àmbit de la pedagogia i l’ensenyament musical, com són Jaume Cortadellas, Qiao Zhang i Josep Lluís Boix, van emetre el veredicte després d’una jornada molt llarga i en què van haver de deliberar en profunditat per poder triar els guanyadors.

“Tenim la sort que a Catalunya el nivell, tant dels joves estudiants com dels que acaben els estudis de flauta, és cada cop millor, gairebé espectacular”, sentencia Júlia Santos.

Aquest diumenge (18h), el públic del Teatre Principal de Valls té l’oportunitat de comprovar-ho escoltant els flautistes del moment que ja tenen 15 anys però encara no han complert els 18.

Es tracta d’una actuació única per sentir joves promeses.

Encara no ho sabem, però potser d’aquí a no gaires anys sentirem a parlar d’algun d’aquests noms en les gran cartelleres dels auditoris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada