dimarts, 6 de desembre del 2016

"De l'òpera, un cop hi entres, te n'enamores"

El tenor Marc Sala és l'artífex del projecte Òpera exprés que arriba a Valls amb Anna Bolena.
Foto: ANTONI BOFILL.

En l’imaginari col·lectiu l’òpera ha estat associada a la classe elitista i, sovint ha estat considerada com una manifestació cultural avorrida i cara. L’Òpera exprés, un producte ideat pel tenor Marc Sala (Barcelona, 1981), un emprenedor del fenomen musical, pretén esborrar les etiquetes que pesen des de sempre damunt d’aquest gènere de la música teatral.

Sala, considerat per la crítica especialitzada un talent emergent en el camp vocal i cantant d’esplèndida dicció, ha reunit en aquest projecte alguns dels cantants coetanis seus del més alt nivell dins el panorama espanyol.

Junts presenten Anna Bolena, l’òpera que Gaetano Donizetti va dedicar a la segona de les sis dones que va tenir Enric VIII i que va morir executada acusada d’adulteri i traïció.
Aquest dijous (18 h) arriba al Teatre Principal de Valls dins de la programació Nits de Clàssics que organitzen els Amics de la Música de Valls. 

Què és Òpera exprés?
Òpera exprés és un projecte que vol apropar el món de l’òpera a tots els públics. Per a mi aquest gènere és el gran desconegut perquè encara avui en dia hi ha gent que pensa que l’òpera és cara, elitista i avorrida. En realitat, un cop hi entres te n’enamores!! Ja feia temps que em voltava pel cap fer un concert d’òpera, però volia que fos diferent al de sempre. Aleshores se’m va acudir de fer òpera exprés, un producte que permet resumir el millors moments d’un llibret operístic i servir d’introducció a l’audiència que encara té reticències a aquest gènere”.

I per què Anna Bolena?
Anna Bolena és una gran òpera, molt afí al meu repertori, però la gràcia de tot plegat és que els cantants que hi intervenen són tots de gran nivell i, a més, és ideal per a totes les nostres veus. Hem escollit els millors moments, les millors àries del llibret, i hem reduït fins a una hora i mitja una òpera que habitualment pot durar més enllà de les tres hores”.

L’espectador anirà una mica perdut.
“Precisament per tal que l’espectador no perdi el fil hem incorporat a l’espectacle la figura del narrador, que en aquesta ocasió és l’Aleix Palau, que engreixa el ritme, explica l’argument i permet que el públic es mantingui dintre de l’obra. D’aquesta manera, l’espectador estarà més ben predisposat perquè el dia que ho vulgui pugui veure l’òpera sencera”.

Quina acceptació ha tingut fins ara l’Òpera exprés?
“L’any passat vam fer l’Anna Bolena al Teatre de Sarrià perquè quan vaig crear el producte jo formava part dels Amics de l’Òpera de Sarrià. Allí la va veure molta gent i va agradar molt. Ara la fem per segona vegada i la portem a Valls on és un luxe poder actuar”.

Ha creat el projecte Òpera exprés, també divulga el món de l’òpera amb forma de conferències i, a més, canta. Té temps per a tot?
“La veritat és que el plat fort de tot plegat és la meva vida com a cantant. Cada vegada viatjo més i tinc més compromisos musicals, això fa que cada cop tingui menys temps per dedicar-me a les altres coses”.

Quin és el seu repte personal?
“Anar cap endavant, seguir estudiant perquè si no vas cap enrere. És clar que m’agradaria actuar en grans sales, però això no és el que em motiva. El que em fa seguir endavant és una cursa contra mi mateix.”

A què es refereix?
“Els cantants sempre ens gravem, en cada actuació, en els assajos... ho fem cada dia. Després, l’endemà quan mirem l’enregistrament volem superar-nos, fer-ho millor que en la gravació i, això sí que és tot un repte”.

Quins són els seus projectes més immediats?
"Estic preparant el meu debut a Itàlia, al Teatre Comunale de Treviso i al Teatre Comunale de Ferrara amb l’òpera El rapte en el Serrall. També tinc previst de fer Elixir d’amor al País Basc”.

Si voleu seguir a Marc Sala o saber-ne més  ho podeu fer a:
@marcsalatenor

https://es-la.facebook.com/Marc-Sala-Tenor-397295770367561

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada