diumenge, 9 d’octubre del 2016

Nits de Clàssics estrena temporada amb l’Heroica, de Beethoven

La Camerata Eduard Toldrà s'amplia per actuar al Teatre Principal de Valls. Foto. MARIA ALUJA

La inauguració oficial de la temporada de Nits de Clàssics ha suscitat molta expectació i, a diferència d’altres anys, ja hi han confirmat la seva assistència una àmplia relació de personatges de l’alta esfera social i política.

La cartellera, que s’estrena el dijous dia 13 d’octubre (2/4 de 9 del vespre) al Teatre Principal de Valls amb la simfonia Heroica, de Beethoven i la Camerata Eduard Toldrà amb una versió ampliada per a l’ocasió, inclou un total de 21 concerts, una sèrie de conferències complementàries i condicions molt avantatjoses per als socis, a més de l’abonament gratuït per als joves de fins 18 anys.

Aquesta gran producció ve avalada per uns antecedents molt suggerents ja que Beethoven va subtitular aquesta obra com a Simfonia heroica, composta per a festejar el record d’un gran home en la publicació que se’n va fer l’any 1806 a Viena. 
S’ha especulat molt al voltant de la identitat d’aquest home misteriós a qui el compositor alemany va dedicar la seva creació, i és molt probable que mai se n’arribi a descobrir el nom real ja que “els testimonis de l’època són molt confusos i les dades massa contradictòries”, com recull David Puertas, periodista musical.

Sigui com sigui, el cert és que a la portada del manuscrit d’aquesta partitura “s’hi pot veure la paraula Bonaparte, completament rascada i trinxada fins a produir un veritable forat en el paper pautat”, assegura l’expert. A més, sembla que “la Marxa fúnebre, el segon moviment de la simfonia, va acabar substituint una inicial Marxa triomfal, que va esdevenir finalment el darrer moviment de la Cinquena Simfonia”, detalla David Puertas.

L’estrena de l’Heroica, amb una pre-estrena al palau del príncep Lobkowitz, va tenir lloc al Theater an der Wien el 7 d’abril de 1805, “i tant l’acollida del públic com la valoració de la crítica va ser calamitosa”, assegura el periodista.

El director Guerassim Voronkov es posa de nou al capdavant de l'ampliada Camerata Eduard Toldrà, per tal d’afrontar la direcció d’aquesta obra i la Simfonia Núm. 98, de Haydn, que obrirà la primera part del concert. 

Es tracta d’una de les dotze Simfonies Londres que el compositor -que va ser mestre i precursor de Beethoven- va escriure en la seva etapa londinenca.
  

La programació d'aquesta nova producció dels Amics de la Música ha estat possible gràcies al suport de l'Ajuntament de Valls, la Diputació de Tarragona, la Conselleria de Cultura i també de l'esponsorització privada. 


Els concerts que vindran a partir d'ara a Nits de Clàssics


El duo Degas oferirà un concert d'acordió el 12 de gener. 
Des d’ara la maquinària de Nits de Clàssics ja està en marxa i queda per endavant una àmplia relació de propostes i espectacles que els organitzadors, l’associació Amics de la Música de Valls, han dissenyat pensat en poder arribar a tots els públics.

La cantant de jazz i blues Susana Sheiman, que la temporada passada va causar sensació i molts espectadors van demanar de tornar-la tornar a sentir, torn el 28 d’octubre amb Ignasi Terraza (piano), Esteve Pi (bateria) i Horacio Fumero (contrabaix).

El 10 de novembre els Evenos String Quartet, guanyadors del primer premi del Concurs de Paper de Música 2015, pujaran a l’escenari del Teatre Principal per oferir un tast del seu repertori amb què han aconseguit posicionar-se com a un dels quartets amb més projecció.

Una de les apostes dels Amics de la Música de Valls per a aquesta temporada se centra en el pianista Humberto Quagliata (24 de novembre) que deixarà sentir els ritmes de llatinoamericà.

Una mostra de la varietat d’estils amb què Nits de Clàssics ha entreteixit la temporada és l’òpera en versió concert Anna Bolena, de Donizzeti. Hi intervindrà Laura Vila, una de les mezzos de casa nostra que ja es troba en una franca progressió ascendent, i també Tina Gorina, Boni Carrillo, Marc Sala, Carles Pachón, Patrik Tapiol, Maria Bañeras i Stalisnalv Angelov.

Després del tradicional concert de Nadal que protagonitzarà la Jove Orquestra InterComarcal, i per primera en els onze anys de recorregut, Nits de Clàssics ofereix un concert d’acordió amb el tàndem integrat per Mateja Zenzerovic i Ander Telleria.

Els espectadors també trobaran pel camí música barroca, el reconegut tenor Roger Padullés amb l’espectacle d’Itàlia a Broadway, la producció Aires de Cuba amb el trio Alma Indiana;  a  Agnès Mauri, una de les millors violistes del moment; òpera i sarsuela amb Montserrat Garcia Gassió (soprano) i Medir Bonachi (piano); un prometedor concert dedicat als instruments de vent que protagonitzaran els Barna Brassa Quintet de Vent; la participació dels Accentus Trio (violoncel, clarinet i piano); la Poesia musical de Bonnie Cooper; el Limnos Quartet, una formació de saxos íntegrament femenina; el concert de cant Entre Brahms i Fauré amb Isabel Villanueva (viola), Cristina Segura (mezzo) i Anna Crexells (piano), o el concert amb què la coral Xalesta i l’orquestra Camerta Bacasis tancaran la temporada.

La data i l’horari de cada concert la podeu consultar a la pestanya Com fer-se soci d’aquest mateix blog.

I les entrades es poden comprar a www.ticketea.com

1 comentari:

  1. Una temporada amb bona oferta en qualitat i estils. Per dijous 13 un molt bon concert inaugural. No us el podeu perdre.

    ResponElimina