dilluns, 16 de maig del 2016

L'homenatge a tres compositors contemporanis

Compositors i músics es van deixar retratar junts un cop va acabar el concert al Teatre Principal de Valls. Foto: JOAN GASULL
En la desena temporada del cicle de concerts Nits de Clàssics, que organitza Amics de la Música de Valls, van ser homenatjats els compositors vallencs Laura Nadal, Ramon M. Ribé i Marc Migó.
 Un esdeveniment que, per a moltes ciutats hauria estat ponderat, a casa nostra va passar un tant desapercebut, amb presència dels seguidors habituals que no tenen por de les composicions del segle XX i XXI.
Les obres van ser interpretades pel Quartet Versus, ben conegut pel món musical vallenc, ja que l’audiència ha gaudit del seu bon art en edicions anteriors.
La primera obra que van interpretar va ser l’estrena del quartet Somnis, de Ramon M. Ribé. D’aquest autor el públic ja ha escoltat diferents obres en aquest mateix recinte. En aquesta ocasió presentava una obra nova, en forma de quartet, però que amb l’estructura d’un poema simfònic, descriptiu d’uns espais i d’unes il·lusions.
En uns passatges d’aquesta obra l’autor deixa la forma imperant per donar unes pinzellades amb major lirisme realista, recordant un neoromanticisme, molt acord amb la nostàlgia de Somnis.
L’obra de Laura Nadal, Innocència etèria, volia reflectir diferents moments de la batalla de l’Ebre. És una música que aspira a commoure, buscant la comunicació i complicitat amb el públic, però sense renúncies ni concessions de cap tipus. L’oient hi constata la  influència del seu professor, Israel David Martínez amb un tipus de llibertat rítmica i fluïdesa formal, cuidant molt que hi hagi una claredat harmònica.
La tercera obra, Luminiscent Pool Quartet, de Marc Migó, es va evidenciar molt ben construïda i amb uns tempos i variacions molt seqüencials. Recordava la influència del neoimpressionisme, pel color i per la sonoritat de cada acord, independent de les dissonàncies que puguin crear amb altres acords. Música descriptiva de sensacions que convida el públic a descobrir noves sensacions.
Tres autors, una època i tres estils ben diferents, amb una molt bona interpretació del Quartet Versus que va ser molt aplaudit. En agraïment van obsequiar els espectadors amb una versió de Maria, de Leonard Berstein.
 Els tres autors vallencs van saludar des de l’escenari, acompanyats dels intèrprets per rebre la felicitació del públic.
Un concert que ja ha fet història pel significat que té per a  la cultura vallenca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada