dissabte, 10 d’octubre del 2015

57- CANÇÓ LÍRICA D'AVUI

 Concert número 2 Temporada 2015/2016
 Cançó Lírica d'Avui
per Miracle Seguí i Josep Mateu
Lloc: Teatre Principal de Valls
Data: dijous 29/10/2015
Hora: 20:30
Obres: Cançons de Carol King, George & Ira Gershwin, Jacques Brel, J. Kosma, Edith Piaf, Lara Fabian, Ennio Morricone,  Dana Winner, Astor Piazzolla, Ariel Ramírez i Fèlix Luna, Andrea Bocelli,  Lucio Dalla
Intèrprets: Miracle Seguí, soprano, Josep Mateu, piano.

Miracle Seguí, soprano formada per la professora i cantant Mercè Mestre.
Ha participat durant diversos anys a cursos d’alliberació i perfeccionament de l’instrument amb el prestigiós baríton i professor suís Kurt Widmer. Ha participat als Cursos Internacionals d’Estiu del Conservatori de Tarragona, assistint d’oient a les classes de cant d’Ana Luisa Chova i al curs de melodia francesa de François le Roux.
Treballa el repertori líric amb la reconeguda professora i pianista Heidrun Bergander amb la qual ha interpretat gèneres tan diversos com l’òpera francesa i italiana, l’oratori, el lied alemany, la mélodie francesa i la cançó anglesa, castellana, catalana i sud-americana, gràcies a la versalitat del seu instrument.
També ha fet concerts amb el guitarrista i professor Salvador Parra, interpretant música espanyola de Sors, García Lorca i d’altres.

Josep Mateu. Nascut a Tarragona el 1976. Músic eclèctic i polifacètic, reparteix la seva activitat exercint com a compositor i arranjador, intèrpret tant de música antiga (organista i clavecinista) com de música de tendències actuals (teclista i sintetista) així com també en la pedagogia de les seves diverses activitats. 
Realitza els estudis musicals inicialment a l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard de Valls i posteriorment al Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona en les especialitats de piano, clavicèmbal, orgue i composició, ampliant-los amb l'assistència a nombrosos cursos de diverses i variades especialitats , amb l'ànim de satisfer el seu afany creatiu, curiós i eclèctic.
Organista-clavecinista de Psallite Capella de Música, formació que abarca un ampli repertori vocal-instrumental comprès entre els segles XIII i XVIII. Així mateix, col·labora amb diferents agrupacions musicals com la Orquestra Camera Musicae, Capella Ducal de Gandia, Ensemble Antiqua i diversos solistes i conjunts vocals.
En el segon concert del cicle Nits de Clàssics, que organitza Amics de la Música de Valls, es presenta la soprano Miracle Seguí, acompanyada al piano pel pianista Josep Mateu, amb el títol de Cançó Lírica d'Avui
Un deliciós recorregut per l’espai musical del passat segle a través de la cançó, actualment ja considerada clàssica, d’inspirats autors de diverses nacionalitats i estils. En aquestes cançons trobem sentiments creuats, drames amorosos, esperances, desitjos, ..... Cançons d’una època on es reflecteix que l’amistat no té límits i allà està l’amic quan ho necessites (You'veu got a friend de Carol King ). En d’extens repertori trobem a un dels majors representants de la Chanson del segle XX, Je ne quitte pas, de Jacques Brel. També La Vie en Rose, la cançó insígnia de la cantant francesa Édith Piaf.
En una de les cançons trobem la narració musical d’una tragèdia, com Alfonsina i el mar, un homenatge a la poetessa argentina Alfonsina Storni, que es va suïcidar el 1938 a Mar del Plata, saltant a l’aigua des d’una escullera,
La cançó, Summertime que s’interpreta diverses vegades al llarg de l’Òpera Porgy i Bess. que Gershwin va començar a compondre al desembre de 1933, tractant de crear el seu propi espiritual inspirant-se en l’estil de la música popular afroamericana de l’època.
En el repertori del programa es fan unes incursions en la música del gran reformista del tango, Piazzola, com la cançó Aire de la zamba nena, una peça preciosa i queixosa. Una zamba va ser una persona de raça mixta - índia i negra.
Cançons que, al costat d’una lírica exquisida, hi ha una lletra amb un profund sentiment per a un determinat moment. Aquest és el cas de Caruso una cançó que narra el drama d’una nit de gran tenor Caruso: un home que se sap malalt, que morirà, i que li regala el seu amor a una noia, sabent que mai va a ser correspost, perquè ell ja no hi estarà més.
Un recorregut amb més de quinze cançons, exquisidament seleccionades, que seran interpretades per l’excel·lent soprano, Miracle Seguí, amb el sentiment que transmet, on equilibra adequadament el so del cant amb el sentiment del que expressa, ja que sempre hi ha una petita joia oculta en la lletra. Amb el seu cant ens introdueix en un joc poètic molt interessant per la barreja de la veu i el sentiment.
Un concert líric especialment recomanat, no només pel plaer d’escoltar que s’ofereix, sinó també per la variada i satisfactòria festa de les diferents formes estilístiques que mostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada