dimarts, 30 de març del 2010

3 - Joan Rubinat

Emmarcat en el cicle Nits de Clàssics, els Amics de la Música de Valls, comptarà, de nou, amb el pianista Joan Rubinat, el proper dia 8 d’abril, a tres quarts de nou de la nit al Teatre Principal de Valls. En la primera part del concert interpretarà els Tres intermezzos, op. 117 de J. Brahms i tres sonets sobre textos de Pablo Neruda del compositor Eduardo Rincón. En la segona part del programa, interpretarà les sonates en Si b M, K 333 i en la m, K310 de W.A. Mozart.
Rubinat és nascut a Torelló (Osona), va iniciar la seva formació musical a l’Escolania de Montserrat, al costat del P. Ireneu Segarra. Continuà estudiant piano a Barcelona amb Àngel Soler i Albert Giménez-Atenelle, a Munic amb Ludwig Hoffman, gràcies a una beca de la fundació Humboldt, i a Madrid amb Josep Colom. També ha rebut consells de G. Sebök, S. Celebidache i M. Joao Pires.
L’any 1974 va donar el primer concert, i des d’aleshores ençà ha actuat ininterrompudament a Catalunya, a l’Estat espanyol i a d’altres països europeus. Ha tocat com a solista amb la Camerata Lysy de Gstaad (Suïssa), amb l’orquestra “Leos Janacék” de Brno (Txèquia), amb la Münchener Jugndorchester i la orquestra de cambra de Vic, dirigides per Jordi Mora, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la direcció de Salvador Brotons i amb l’orquestra de cambra de Terrassa 48, dirigida per Quim Termens.
També ha realitzat enregistraments per a RNE, Catalunya Música i TV2. Actualment compagina la tasca concertística amb la docent. És professor de piano al Conservatori de Música de Vic. Ha publicat el llibre “La Lluna”, per a l’iniciació al piano, basat en arranjaments sobre cançons populars catalanes.
Joan Rubinat va ser un dels grans èxits de la primera temporada de concerts de l’AMV, del que tots recordem la seva versió de la Sonata en Si b M D 960 de Schubert, tan dramàtica i tan intimista.
Compositor Rincón
Abans del concert, el compositor Eduardo Rincón oferirà aquest mateix dia, a dos quarts de vuit de la tarda, al Centre de Lectura una conferència. A més, Rincón farà una introducció abans del concert, al Teatre Principal.
Eduardo Rincón Garcia, nascut a Santander el 1924, resideix actualment a Torroella de Montgrí. Als quinze anys va realitzar alguns estudis i va començar el seu contacte amb la música a la Presó Provincial de Santander de la mà del mestre Galdona. Una vegada alliberat va continuar els seus estudis de música com autodidacta al no tenir diners per realitzar-los formalment. Va rebre algunes classes d’harmonia de Don Cándido Alegria. L’Any 1960 i durant el seu exili a París va rebre consells sobre contrapunt i orquestració del compositor francès Jean Wiener. Ha fet programes per a Ràdio Nacional d’Espanya, critiques musicals, estudis i entrevistes per a la revista Scherzo. Ha escrit 50 estudis i biografies musicals en llibretos de CD. És crític musical del Festival Internacional de Música de Torroella de Montgrí des de 1992. Ha preparat i traduït llibres. Ha estrenat 35 obres en Madrid, Cuenca, Santander, Bolonia, Leeds, Manchester, Torroella de Montgrí, Barcelona, Elche, Praga i Budapest.

Noticia publicada a: El Vallenc/30/03/2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada