divendres, 29 de gener del 2010

19- Kiev Portella

En el darrer concert del cicle Nits de Clàssics es presentava el pianista d’origen maonès Kiev Portella. Precedit d’una sòlida trajectòria concertística per tot Europa i amb un currículum realment brillant: una carrera amb un expedient brillant, on s’inclouen tres premis extraordinaris, els escenaris on ha tocat, les orquestres amb les que ha col·laborat i les gravacions fetes. Tot això per a una persona molt jove.
Per al concert va preparar un programa que, al costat d’un sensible romanticisme hi havia una càrrega de dificultat tècnica i de força descriptiva que feia un programa molt dens. Una proposta de qualitat indiscutible.
Una tècnica impecable en un pianista que destaca pels poderosos medis i una contundent mecànica en extrem brillant. El recital, amb obres de Franz Liszt, Frederic Chopin i Modest Mussorgsky, fou un bon medi de lluïment del intèrpret.
En el Impromptu-fantasie, de Chopin es van apreciar molt significativament els matisos que van de l’expressió més romàntica a la força de la tècnica frenètica que requereix aquesta obra plena de dificultat. Tant en les obres de Litz com de Chopin va evidenciar el per què del seu ampli currículum.
La suitte de Mussorgsky Quadres d’una exposició, l’escoltem molt habitualment en versió orquestral, en orquestració de Rimsky-Korsakov, quan la realitat és que la versió original és per a piano. Possiblement la dificultat i l’esgotadora interpretació d’aquesta obra pels pianistes fa que no s’inclogui freqüentment ens el concerts de piano. El repte de Kiev Portella és realment per agrair-ho. La versió molt ben cuidada que vàrem escoltar anava de la subtilesa del Passeig, en què ens introduïa en cada quadre en la descripció de cada un d’aquests, tots ells carregats d’una música descriptiva i plena d’expressió. Per acabar d’esgotar al pianista ens arriba l’últim passatge, La porta dels Bogatyr a Kiev, plena d’alternances i d’una càrrega tècnica extenuant.
El públic va apreciar el bon treball i bona comunicació que va transmetre Kiev amb forts aplaudiments que ell va agrair amb dos estudi de Chopin, que no varen ser el millor de la bona vetllada.

Font: El Vallenc 29/01/2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada