divendres, 24 d’abril del 2009

6 - El pati: 24/04/2009


Camerata XXI actua avui al Centre Cultural de Valls amb el viola solista de l'Òpera de Berlín
El públic també tornarà a escoltar el violinista prodigi Vasko Vassile


Camerata XXI en el concert que va fer a Valls amb el violinista Vasko Vassilev. Foto: ANNA ESTALLO.

Una vegada més, l'orquestra Camerata XXI sembla disposada a sorprendre el públic de Valls. Aquesta vegada serà amb la Simfonia concertant, per a viola, violí i orquestra, de Wolfgang Amadeus Mozart, avui divendres (21.30 h) al Centre Cultural. El viola solista de l'Òpera de Berlín, Andrei Gridchuk, és un dels atractius principals del programa, en què també intervindrà el violinista búlgar Vasko Vassilev, director artístic dels solistes Covent Garden, que ja va actuar a Valls l'any 2007.
«Com totes les obres de Mozart, aquesta té uns tempos molt transparents i és molt difícil tècnicament perquè si no es toca perfectament els errors es noten de seguida», explica el director de l'orquestra Camerata XXI, l'alemany Tobias Gossmann, sobre la Simfonia concertant, programada en aquest concert que organitzen els Amics de la Música de Valls
La Simfonia concertant de Mozart reuneix dues figures indiscutibles del panorama musical. D'una banda, el viola Andrei Gridchuk, solista de l'Òpera de Berlín i que amb tan sols 6 anys va debutar amb l'Orquestra Filharmònica d'Irkutsk (Rússia), la seva ciutat natal. I de l'altra, el violinista Vasko Vassilev, que als 8 anys ja era considerat un prodigi de la música i a qui el públic vallenc ja coneix perquè va actuar a la capital de l'Alt Camp el novembre del 2007. Cal no oblidar que Vasko Vassilev és un dels violinistes més sol·licitats com a concertino convidat d'orquestres del nivell de la London Philharmonic, la London Symphony o l'Òpera de Lyon. «Els dos concertistes mantindran un diàleg molt íntim durant tota la simfonia, una obra mestra de Mozart», assegura Tobias Gossmann.
L'espectacle d'avui, que s'obrirà amb l'obertura de Don Giovanni, K. 527 de Mozart, tindrà una segona part integrada exclusivament per la Simfonia núm. 101 de Haydn, coneguda popularment amb el sobrenom d'El rellotge.
«Haydn va escriure aquesta obra quan ja era gran i la partitura forma part de la coneguda col·lecció de les Simfonies de Londres», explica el director de la Camerata XXI.
El sobrenom d'El rellotge, però, no l'hi va posar el compositor austríac, «sinó que va ser el públic qui va batejar l'obra d'aquesta manera», aclareix Tobias Gossmann, que també argumenta què va propiciar un nom d'aquestes característiques: «El segon moviment de la Simfonia núm. 101 té una cadència una mica mecànica que pot assimilar-se amb el compàs d'un rellotge.»
L'execució d'aquesta simfonia s'inclou en el dos-cents aniversari de la mort de Franz Joseph Haydn, que va morir a Viena el 31 de maig de 1809, als 77 anys.
L'orquestra Camerata XXI, una de les formacions que han deixat millors sensacions en els espectadors, ja té previst repetir a la capital de l'Alt Camp la temporada vinent. «Tenim previst un minicicle a Valls amb els Amics de la Música. De fet, en temps de crisi és quan la gent necessita distreure's més», sentencia Tobias Gossman, que ja fa vint anys que viu a Catalunya i que veu com «aquest país retalla cada cop més les distàncies amb la resta d'Europa en cultura musical».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada