dilluns, 8 d’abril del 2019

Lírica per a una nit de primavera


Júlia Farrés-Llongueras en una imatge d'arxiu. La soprano serà al Teatre Principal de Valls,
aquest dijous, dia 11 d'abril.

Des de l’associació Amics de la Música de Valls s’ha escollit la data del dijous, dia 11 d’abril per a celebrar la primavera dins del cicle Nits de Clàssics. El concert començarà a 2/4 de 9 del vespre al Teatre Principal.

Es tracta d’un concert d’àries i duos d’òpera, com ara Carmen de Bizet, Macbeht i Il Corsaro de Verdi, i La Boheme de Puccini. A més, la vetllada presenta una segona part dedicada a la sarsuela, amb obres ben conegudes com ara La tavernera del Puerto de Sorozabal, Luisa Fernanda de Moreno Torroba, Las hijas del Zebedeo de Chapí, Giuditta i La viuda alegre de Lehar. Sens dubte, un repertori atractiu, extens, amb luminositat i frescor per celebrar aquesta nova estació de l’any.

Pel que fa als solistes que intervenen en aquest espectacle, tots són ben reconeguts i amb un bon bagatge musical.

Aquest és el cas del tenor Josep Fadó, un artista habitual en els repartiments del Gran Teatre del Liceu, i que va ser un dels cantants que van participar en el programa Wagner-Art Total organitzat per l’associació dels Amics de la Música de Valls (AMV), amb la Orquesta Sinfónica de la Universidad de Colombia, dirigida per Guerassim Voronkow, amb Maribel Ortega i Rosa Mateu sopranos que, el mes de febrer del 2014, van portar el projecte dels AMV a diferents auditoris de tot Catalunya. Josep Fadó, que és nascut a Mataró, va debutar professionalment l’any 1999 amb el personatge de Manrico (Il trovatore).

Fadó col·labora habitualment en les temporades d’òpera del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, amb títols com ara TurandotSamson et DalilaLa BohèmeFidelioHenry VIIIAriadne auf NaxosAidaRoberto Devereux, Maria del CarmenNabuccoLucia di LammermoorLuisa MillerSaloméIl trovatoreDer rosenkavalierRienziKitejeI due Foscari i Otello de Rossini, entre d’altres.

 L’altra protagonista de la nit, és la soprano Júlia Farrés-Llongueras, que ja va cantar al Teatre Principal de Valls el passat més d’octubre, en l’acte organitzat per la Societat Narcís Oller, interpretant àries de l’òpera La Boheme. Nascuda a Sant Cugat del Vallès, ha estudiat amb Mati Pinkas (Catedràtica de lAcadèmia Estatal Superior de Sòfia, Bulgària), i ha perfeccionat la seva formació amb Renata Scotto a lÒpera Studio de lAcadèmia Santa Cecília de Roma. L’any 2010 va resultar premiada en els concursos Premio Internazionale di Santa Chiara, de Nàpols i el Concours International de Belcanto Vincenzo Bellini, de París.

Des del seu debut l’any 2004 amb els Amics de l’Òpera de Sabadell,  ha actuat en el Teatro de la Maestranza de Sevilla cantant Woglinde (Das Rheingold, Wagner) en la producció de La Fura dels Baus, i també ha actuat a Pamplona (Baluarte) i Madrid (Teatro de la Zarzuela). Ha participat en festivals internacionals com el Paphos Aphrodite Festival de Xipre (Così fan tutte) i en diferents edicions del Festival Internacional Castell de Peralada, on va interpretar els personatges de Inés (Il trovatore, Verdi), Isabella (Das Liebesverbot) -en una versió reduïda per a orquestra de cambra per al Bayreuth Festspiele- , i també va actuar en un recital amb piano. Ha protagonitzat les sarsueles Bohemios (A. Vives), Cançó d’amor i de guerra (R. Martínez-Valls) i Katiuska (P. Sorozábal) en diversos teatres espanyols.

Josep Fadó i Júlia Farrés-Llongueras estaran acompanyats al piano per Olga Kobékina. Nascuda a Rússia, es va graduar al Conservatori Musorgsky dels Urals el 1997. Des de fa 17 anys resideix a Barcelona i treballa al Conservatori del Liceu, com a professora de piano de grau professional i com a repertorista de grau superior.

En la música de cambra ha format duo amb diversos intèrprets destacats com ara Evelio Tieles, Heriberto Fonseca i Ala Voronkova (violí), Iñaki Etxepare (violoncel), Sergi Vicente (guitarra) o José Lostaló (mandolina). Com a directora musical i pianista desenvolupa una activa tasca professional per tota la geografia nacional, en diverses produccions del Petit Liceu, projectes pedagògics i també en produccions operístiques: Andrea Chenier i Otello (Festival de Peralada) i La Traviata (Gran Teatre del Liceu).Un concert atractiu que, pel seu repertori variat i popular, segurament agradarà tothom.

Cita amb la música del renaixement

El grup Qvinta Essènçia oferirà un concert el divendres, dia 12 d'abril a
l'església de Sant Joan Baptista.


L’associació Amics de la Música de Valls proposa per a aquest divendres, 12 d’abril, l’espectacle musical que amb motiu del pregó de Setmana Santa tindrà lloc a l’església de Sant Joan Baptista, a partir de les 8 de la tarda. En l’organització de l’acte també hi prenen part l’Agrupació de Confraries i Germandats de Setmana Santa de Valls amb la col·laboració de la Parròquia Arxiprestal de Sant Joan Baptista de Valls.

Un any més, el pregó de Setmana Santa ofereix un contingut musical de qualitat i adient per a les dates que es commemoren. En aquesta edició esta dedicat a la polifonia del renaixement, concretament es tracta d’un concert dedicat completament als madrigals de Luca Marenzio. Un programa de qualitat i molt poc habitual a les sales de concert. L’interpreten un quartet de cantants provinents de l’Orfeó Català i que formen el grup Qvinta Essènçia.
Qvinta Essènçia, seleccionat pel Fringe Oude Muziek d'Utrecht 2008 i el Fringe de Barcelona 2009, és un grup vocal especialitzat en polifonia del Renaixement, que neix a Barcelona amb la inquietud de contribuir a la recuperació i difusió d'un ric patrimoni musical del que encara queda molt per descobrir.
El seu interès cap al repertori renaixentista espanyol ha guiat els seus primers passos, sent el seu propòsit recrear, amb el màxim rigor, obres emmarcades dins d'aquest període històric. En aquesta actuació es tracta d’un grup essencialment vocal, que inicia la seva trajectòria en el si de l'Escola Superior de Música de Catalunya sota la tutela de prestigiosos intèrprets com ara Xavier Díaz-Latorre, Pedro Estevan, Lambert Climent i Lluís Villamajó.
Cal destacar els concerts realitzats al Fringe Oude Muizek d'Utrecht, al Festival de Monfaucon, França, al costat de l’ensemble La Primavera dirigida per Clémence Comte. També han actuat a la Fundació Joan March, a Madrid, o en la gira realitzada amb el programa Guiats, que els ha portat per diverses ciutats belgues, Múrcia, al Teatre Clavé de Tordera o Bossòst.
Conscients de la gran rellevància de la polifonia durant els segles XVI i XVII, un altre dels seus objectius és la revalorització d'aquest repertori. Assumint com a essencial en aquestes composicions el vincle entre paraula i música, en les seves interpretacions tracten sempre de ressaltar aquesta comunió perfecta, sent la declamació dels versos, la seva comprensió i expressivitat una de les seves prioritats.
Probablement, de tot el repertori de música antiga, els madrigals són un dels gèneres que més acusen el pas dels segles. Concebuts com a exercicis de retòrica musical, sovint per a gaudi intel·lectual d’un públic entès, aplegat en un espai petit, encaixen amb dificultat a les programacions pensades per a un públic -l’actual-, més ampli, amb referents intel·lectuals ben diferents i en auditoris que poc tenen a veure amb les petites capelles o els salons nobles on es van escoltar per primer cop. Cal, per tant, saludar aquest concert format íntegrament per madrigals de Luca Marenzio, a càrrec d’una formació que ha fet bandera d’aquest repertori els darrers anys.
En Els madrigals trobem una música que exigeix una preparació molt especial, filant molt prim en la relació entre la música i el text, i mirant de copsar significats que s’escapen a simple vista. Molta feina per a un resultat que no obté fàcilment l’aplaudiment entusiasta del públic, al contrari del que passa, per exemple, amb certes àries d’òpera o de sarsuela. Per tant, cal donar l’enhorabona a Qvinta Essençia per la voluntat de treballar aquest repertori, i de fer-ho de manera excel·lent, i per programar Marenzio.
Intèrprets:
Èlia Casanova, soprano
Hugo Bolívar, contratenor
Albert Riera, tenor
Pablo Acosta, baix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada