divendres, 25 de gener del 2019

Duo de virtuosos

Ala Voronkova i Guerassim Voronkov saluden el públic del 
Teatre Principal de Valls que els va premiar amb una llarga ovació.Foto:A.E.

Text: ROMAN GALIMANY / Valls

Els Voronkov van retornar a Nits de Clàssics el passat dijous 24 de gener en un magnífic concert, Joies del ballet rus, després del reconeixement que varen tenir, amb aquest mateix repertori, en la prestigiosa sala de concerts de Nova York Carnegie Hall. No descobrirem ara la qualitat d’aquests dos artistes: el Guerassim l’hem tingut amb nosaltres com a director i com a pianista, i l'Ala Voroncova en diversos concerts, entre ells el memorable dels Capricis de Paganini, fa unes temporades.

Ala Voronkova és l'hereva d'una tradició musical que uneix precisió tècnica, musicalitat i sensibilitat. El programa que va presentar el passat dijous a Nits de Clàssics va ser ampli, variat i difícil. Tot i així, va seduir el públic de manera irresistible amb el geni i la força que van impregnar les seves interpretacions, fruit d’una tècnica impecable i una personalitat ben marcada.

L'exquisida varietat d’estils del repertori va evidenciar que a la força que impregna a totes les seves interpretacions la seguia la capacitat lírica i la calidesa del so, exquisides melodies que patentitzen la maduresa d'aquesta violinista. 

Sorprenent l’inici amb el Vals-scherzo de Chaikovski; hauríem d'escoltar aquesta música diabòlica interpretada per altres violinistes per apreciar les habilitats d'una artista tan captivadora... aparenta que ho interpreta sense esforç, contrastant amb el lirisme del fraseig i virtuosisme de la següent interpretació, la Dansa russa del mateix autor. Un lirisme, amb imaginació i fantasia, de bellesa i intensitat amb les obres de Glazunov i Rimski-Korsakov.

Ala Voronkova ens va embolcallar durant tot el recital amb la bellesa del seu so, dens i profund, i amb el vibrator precís en la tessitura mitjana, transparència en els aguts. En l'estupenda Suitte del ballet Romeo i Julieta de Prokofiev, en un arranjament de Guerassim Voronkov, on tots dos -l'Ala i el Guerassim Voronkov- dialogaren d'igual a igual; la seva comprensió sonora, i el segur i profund coneixement estilístic produïren un altíssim nivell interpretatiu.

Hi va haver una ovació de gala en finalitzar l’extens repertori. L'Ala i el Guerassim van portar a terme, en un equilibri difícil d’assolir, la música i les notes dels compositors russos; van assolir el repte que suposa la interpretació d’aquest concert –idèntic al que varen presentar al Carnegie Hall la primavera passada– amb importants quotes de virtuosisme, equilibrant les notes agudes i intensificant els fragments que ho requerien.

Obsequiaren al públic amb una obra del propi Voronkov i una de Rimski-Korsakov. Els aplaudiments van ressonar una bona estona al Teatre Principal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada