diumenge, 19 de gener del 2020

La veu de l’arpa

Esther Pinyol en una imatge del concert que va protagonitzar a Valls la
temporada 2015/2016. Foto: JOAN GASULL

Després del parèntesi de les festes nadalenques, Nits de Clàssics reprèn l’activitat aquest dijous, dia 23 de gener (20.30 h), al Teatre Principal de Valls.
Serà amb el Duo Élan - Anabel real, soprano i Esther Pinyol, arpa –, una recomanació de JJMM de Catalunya, i proposta del 9è Concurs Cant Líric Germans Pla “Ciutat de Balaguer” 2018, Premi Especial JM Catalunya al Millor intèrpret català (Grup d’Art 4 de Balaguer). El concert és coproduït amb JM Espanya i inclòs a la Red de Músicas. Les dues concertistes interpretaran obres de C. Debussy, G. Fauré, R. Hahn, F. Mendelssohn, E. Grieg, E. Morera, J. Serrano, entre altres.
La soprano Anabel Real i l’arpista Esther Pinyol proposen un viatge a través de la poesia i la cançó lírica dels segles XIX i XX. En el recital s’explorarà la relació entre la veu i l’arpa amb la interpretació tant d’obres escrites originalment per a veu i piano, com d’altres elaborades per a aquesta formació. Es  tracta,  doncs, d’un recorregut per la mélodie francesa i el Lied alemany, que va de les illes britàniques passant per Noruega i fins a arribar a Espanya i Catalunya.
La soprano Anabel Real actuarà amb l'arpista Esther Pinyol. 
La soprano Anabel Real va cursar els seus estudis superiors de cant amb l’Enedina Lloris en l’ESMUC gràcies a la beca de la Fundació Victoria dels Àngels i la Fundació Anna Riera.
Després de la seva graduació, va entrar en el centre de Perfeccionament Plácido Domingo, on cantà cançons com ara Despina, La Reina de la nit i Arpago (L’Incoronazione di Dario, Federico Maria Sardelli i Davide Livermore).
Anabel Real ha cantat en teatres com ara el Palau de les Arts Reina Sofia (Elvira a L’italiana in Algeri dirigida per Ottavio Dantone), el Teatre Arriaga (Bilbao) i en la Faràndula de Sabadell (Reina de la nit de La flauta màgica i Voce del Cielo a Don Carlo). Ha ofert recitals a sales com el Gran Teatre del Liceu i l’Auditori de Barcelona, i ha participat en el festival de Vals de la OSV, la Schubertíada de Barcelona, el Festival de Piano de Torroella de Montgrí, el Festival Internacional de Música i Dansa de Granada i el Life Victoria 2015.
Entre d’altres, compta amb el Premi Extraordinari al Millor Cantant Català i el Premi del Públic de la 50ª Edició del Concurs Internacional Francisco Viñas; el Bruno-Frey-Musikpreis 2016 (Baden-Württemberg, Alemania) i el primer premi del 9è Concurs de Cant Germans Pla “Ciutat de Balaguer”.
Esther Pinyol ha estudiat a l’Esmuc i ha estat la primera arpista graduada en aquesta modalitat d’instrument en aquest centre. Des que es va graduar el 2012, amb un projecte que incloïa la Concertstück per a arpa i orquestra, Op. 39, de Gabriel Pierné, la trajectòria de l'Esther Pinyol ha anat in crescendo, tant com a solista com a l'exitós Blooming Duo, que integra juntament amb el percussionista Ferran Carceller i amb què  van participar en la temporada 2015-16 de Nits de Clàssics.
Els seus darrers projectes i actuacions, així com el recorregut de concerts i premis al llarg de la seva carrera musical (segon premi d’interpretació de l’Arjau que va aconseguir amb el projecte Blooming Duo), o bé l’estrena i tancament de la temporada 2016 de la Pedrera i la seva participació en grans orquestres,  fan que sigui tot un honor que ens visiti novament un dels grans talents musicals emergents en el nostre país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada