dissabte, 26 d’octubre del 2019

Marcel Ortega al capdavant de Gerhard i Beethoven


Marcel Ortega en una imatge d'arxiu durant el concert que va oferir a Valls el
 desembre del 2016. Foto: JOAN GASULL

ANNA ESTALLO / Valls/Castelló

En una etapa anterior, la de la temporada 2016/2017, havíem vist Marcel Ortega (La Secuita, 1990) dirigint la Jove Orquestra Intercomarcal en l’esplèndid Concert per a fagot i orquestra de Mozart, que Nits de Clàssics va oferir al Centre Cultural de Valls.

Ara, torna i ho fa al Teatre Principal amb un espectacle dedicat a Robert Gerhard (Valls, 1896-Cambridge, 1970) i Beethoven, compositor del qual es commemora el 250è aniversari del seu naixement.

Si en aquella ocasió vèiem un jove Ortega de 25 anys dirigint una formació orquestral de gran format, aquesta vegada el tenim al capdavant d’una formació de format reduït que interpretarà la Suite per a instruments de corda, vent i piano del compositor nascut a Valls.

Marcel Ortega, que ha fet un gran pas endavant en la seva carrera en convertir-se en director titular de la Banda Municipal de Castelló, nomenament del qual se n’ha fet ressò tota la premsa del país, ha estat molt afalagat pel tribunal que va valorar els seus mèrits i aptituds i també pels músics i públic en general. No podem oblidar que l’any 2017 Marcel Ortega va finalitzar els seus estudis de Màster en Direcció a l’Haute École de Musique de Ginebra i que també va ser becat per participar en sessions magistrals a Suïssa amb el director de l’Orquestra Simfònica de Nova York.

Amb la Suite per a instruments de corda, vent i piano de Robert Gerhard, el jove director es posa al capdavant d’una composició en dos moviments –El Conde Sol i Sevillana-, “plena d’humor i amb un patetisme portat a l’extrem, i amb un grapat de referències a músics de la seva època, tot passant pel filtre de la paròdia amb un humor molt intel·ligent”, explica Marcel Ortega. 

Com assenyala el mateix director, que atribueix el mèrit d’haver programat aquest títol a Valls a l’esforç incansable de la violoncel·lista Gabriel Deakin, professora de l’Escola Robert Gerhard de Valls i solista de la Camerata Eduard Toldrà, “aquesta obra només ha estat interpretada en una ocasió i no existeix cap enregistrament de la partitura”.

En un altra obra de Robert Gerhard, programada per a la mateixa vetllada del dijous, 31 d’octubre (20.30 h), el públic descobrirà Secret people, una composició per a trio de clarinet, violí i piano on els espectadors notaran cites del Cant dels ocells o La Mare de Déu quan era xiqueta, una fórmula i estil, la d’impregnar les seves partitures amb pinzellades de cançons populars, que Robert Gerhard va usar tot sovint.

L’espectacle ha estat pensat per sorprendre el públic des del començament fins al final. En aquesta línia s’ofereix el Septet en Mi bemoll Major Op. 20 de Beethoven, “una de les primeres obres del compositor” que Marcel Ortega qualifica de “genial” perquè “no li sobra ni li falta res; Beethoven fa servir tots els recursos”. Després d’una introducció lenta “l’obra mostra una barreja de genialitat i diversió que arriba a desconcertar l’espectador”.

Marcel Ortega, que després d’aquesta cita al Teatre Principal de Valls continuarà agafant nous reptes com el que el portarà a conduir la Banda Simfònica del Liceu i a seguir preparant noves propostes amb la Jove Orquestra Intercomarcal, troba del tot compatible el lideratge que ostenta a la Banda Municipal de Castelló amb el gènere més clàssics: “Més que el tipus de música el que canvia és el tipus de format ja que en una formació reduïda com la Suite per a instruments de corda, vent i piano, la complicitat entre els músics és molt important”, sentencia Ortega.

Dia: 31 d’octubre
Hora: 2/4 de 9 del vespre
Lloc: Teatre Principal de Valls
Director: Marcel Ortega
Intèrprets: Solistes de la Camerata Eduard Toldrà
Espectacle: Secrets del so i del silenci


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada