dimarts, 22 de desembre del 2015

El difícil camí de ser músic a casa nostra

La JOve Orquestra Intercomarcal serà als Teatres de Valls aquest diumenge, dia 27 de desembre. FOTO: JOIC

La Jove Orquestra Intercomarcal, la mateixa que el 26 de gener orquestrarà el concert simfònic de la llegendària banda Los Secretos a l’Auditori de Barcelona, exemplifica molt bé com n’és de difícil i costerut voler impulsar iniciatives culturals des de zero a casa nostra.

Aquesta formació, fundada l’any 2010 i dirigida des d’aleshores per Marcel Ortega, es nodreix d’estudiants de música de diferents indrets de Catalunya, del País Basc i del País Valencià, que no cobren ni un cèntim per actuar. Sí que ho fa l’orquestra, que destina el caixet que percep en cada actuació a l’estage d’estiu, en què els músics encara hi han d’afegir un import addicional.

“La idea original de formar l’orquestra la vam tenir un grup d’amics i estudiants dels conservatoris de Tarragona, Reus, Tortosa i Vila-seca”, recorda Marcel Ortega, llicenciat en Direcció de Cor i Direcció d’Orquestra a Musikene, el Centre Superior de Música del País Basc.

Els inicis van ser durs, assajant en aules que gentilment els va cedir la parròquia de Sant Pau a Tarragona, i en espais que van poder aconseguir al poble del Catllar gràcies a una de les integrants de l’orquestra. Després, la formació va anar assolint petits objectius arribant a crear el seu propi concurs de solistes.

Només el mecenatge d’empreses i particulars, i sobretot, la voluntat i perseverança dels joves concertistes fa possible que la seva iniciativa trobi una sortida viable. “Les principals dificultats les trobem a nivell institucional. Ningú et fa cas fins que demostres que tens un nivell alt de qualitat”, assegura el jove director. 

Precisament, el concert que oferiran a Valls, el dia 27 de desembre, el patrocina Lear Corporation, una multinacional amb seu a la capital de l’Alt Camp, que ha volgut apostar per aquest esdeveniment del cicle Nits de Clàssics, organitzat pels Amics de la Música de Valls (AMV).

Una de les particularitats de la JOIC és que només actuen durant l’època de vacances, és a dir durant els mesos d’estiu i en les festes de Nadal. “La majoria són estudiants que han acabat la carrera de música  que estan cursant altres disciplines, així és que només podem trobar-nos quan la disponibilitat d’agenda ens ho permet”, diu Marcel Ortega.

Un programa per a cada concert

La JOIC, una formació que es distingeix per la seva qualitat –assagen una mitjana de 7 hores diàries en els períodes de vacances-, premia la seva audiència amb repertoris dissenyats especialment per a cadascuna de les gires que realitzen.

Precisament, en la gira que estrenen aquest diumenge 27 de desembre al Teatre Principal de Valls i que els portarà a Móra i Tarragona, oferiran un programa amb obres de Beethoven, Liszt, Mascagni i Ravel.

D’aquesta proposta el director de la JOIC en destaca la dificultat d’una de les partitures: “El Concert per a violí i orquestra en Re Major, de Beethoven, ens suposa un esforç addicional perquè acompanyar un solista de la talla de Josep Colomé és tot un repte”.

La Rapsòdia hongaresa número 2 de Liszt és una altra de les obres que requereix la màxima destresa dels músics: “És una obra plena de virtuosisme i molt exigent que hem preparat amb molta cura”, assegura Marcel Ortega, que convida el públic a un concert que serà “essencialment per gaudir”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada